Vad är äventyr?

Äventyr... Smaka på ordet. Vad ser du? Polarfarare som kämpar sig fram i snöstorm över vidderna? Frodos och Sams kamp för att förinta Härskarringen? En safari på savannen i Kenya? Klättrare som långsamt övervinner en lodrät klippvägg? Sökandet efter en dold skatt i en grotta i skenet från en rykande fackla?

Äventyr betyder olika saker för olika människor. Vad säger en ordbok?

Äventyr

1.farofyllt, våghalsigt och djärvt företag (handling)

2.spännande och ovanlig upplevelse

3.kortvarigt kärleksförhållande med en oftast tillfällig partner

(från Wictionary)

Äventyr kan uppenbarligen betyda både det ena och det andra. Vad vi menar ligger närmast definition 2. Den här wikin handlar främst om hur man kan bygga äventyr, upplevelser, för andra med hjälp av inlevelse, kunskap och rekvisita. Fokus ligger inte på strapatser, friluftsliv som sådant eller krav på förkunskaper. Vi vill ställa upplevelse, och inlevelse, i fokus. Målet är att bygga en liten värld där en saga kan utspelas, med deltagaren som hjälte (eller skurk!).

Samtidigt är ett av målen med våra äventyr ofta att ge deltagarna möjlighet att lära sig något eller öva en färdighet, vad som i numera kallas för äventyrspedagogik. Äventyrspedagogik är idag en etablerad pedagogisk metod, och har länge varit en av grundstenarna i verksamheten inom Scoutrörelsen.

I det nya scoutprogrammet (2012) täcks äventyrspedagogiken främst in under målspåret "symboliskt ramverk". Wikin Äventyr och Spänning riktar i första hand in sig till scoutledare som vill bygga äventyr för andra scouter, men vad vi skriver är förstås öppet att ta till sig och använda av alla.