Masker

Med hjälp av flytande latex, fantasi och lite träning kan man själv skapa lösnäsor, öron, sår och kanske till och med hela masker för speciella ändamål. Kostnaden för dessa hembyggen blir mycket låg. Dessa ”fastlimmade” masker blir också mer naturtrogna än ”gummisnoddsmodellen”.

Verktyg

För att underlätta modelleringen kan man använda sig av diverse redskap. Ett par obrända tändstickor, en bordskniv och en vass kniv brukar räcka långt. För att blanda gips behöver man ett decilitermått och en bunke att blanda gips i (en glasslåda är utmärkt). Blandar gör man bäst med fingrarna. Man behöver också en liten burk med tätt lock (c:a 0,5-1 dl) samt ett par billiga penslar (c:a 1,5-2 cm breda). En skärbräda att arbeta på är inte heller dumt att ha.

Material

Hur man gör

Börja med att forma det föremål du vill ha i modellera. I specialeffektsböcker och maskkataloger kan man få många fina tips. För idéer till näsor och liknande rekommenderas olika ”porträttböcker”, helst med svartvita bilder. Det är lätt att glömma hur en näsa egentligen ser ut. För äventyrsbruk rekommenderas att alla detaljer överdrivs rejält så att de verkligen syns. Om du ska bygga en lösnäsa eller någon annan ansiktsdetalj bör du modellera denna på en gipsavgjutning av ditt ansikte för att få rätt passform.

Gipsning

Börja med att pensla alla delar av gipsansiktet som inte täcks av lera med flytande tvål. Täck den med ett lager lättflytande gips. Det är viktigt att gipsen rinner ner i alla små detaljer. När det första lagret gips torkat lägger man på ett till tjockare lager med mer trögflytande gips. Man armerar sedan formen med gipsbinda. Låt den sedan torka ordentligt, annars bryts den sönder när du lossar den från underlaget. När formen torkat petar man ur all modellera ur den och äter ett kex som man nu gjort sig förtjänt av.

Latex

Börja med att blanda latex med den färg du vill ha. Blanda latex och färg c:a 4+1. Om man har för mycket färg blir masken skör och går lätt sönder. Måla insidan av formen med 2-3 lager färgad latex och sedan ett antal lager med ren latex. c:a 5 lager i små sår och vårtor, 10-15 lager i lösnäsor och 20-25 lager i stora masker (hela ansiktet). Vänta med nästa lager tills föregående torkat ordentligt (hårtork rekommenderas). Var noga med rengöringen av penslarna mellan lagren. Tänk på att det måste finnas en 1 cm bred kant runt hela masken där limmet sedan placeras. Denna kant får inte vara för tjock om det ska bli en snygg övergång mellan mask och hud.

Innan du lossar masken ur formen bör du pudra den med t.ex. vetemjöl (detta görs också efter varje rengöring) så att den inte klibbar ihop till en klump. Klipp sedan bort den yttersta kanten så att maskens kant blir jämn och snygg.

Användning

Limma fast masken med något bra mustasch-lim (Mastix e.d.) och sminka området runt den i samma färg som masken. Lösnäsor bör fyllas med bomull som samlar upp kondens och håller näsans form. Förvara aldrig masken under tryck, eftersom den då tappar formen.