Dolda meddelanden

Dolda meddelanden är otroligt kul att jobba med. Om man sedan har en något sadistisk läggning och lite kreativitet, så finns det nästan inga gränser för vad man kan åstadkomma. Liksom med chiffer gäller det förstås att inte ta i FÖR hårt, det är ju inte kul om deltagarna ger upp. Men uppgiften att ”instruktioner för vart ni ska fortsätta nu finns gömt i grejorna ni just fick” brukar kunna orsaka febril aktivitet, plus tyst (skade)glädje för den äventyrsmakare som får se på… Här finns några varianter, se dem som inspiration!

Skrivet på tändstickorna i en ask

Detta kräver en tunnspetsad penna som inte flyter ut, en bit silvertejp, och ett inte alltför långt meddelande. Du lägger upp tändstickorna tätt ihop på tejpens limsida, skriver ditt meddelande med en bokstav per sticka och rad, och ritar sen (linjal hjälper) en figur, lättast är en triangel, som vägleder de som ska läsa till den rätta ordningen för stickorna. Sen är det bara att plocka bort stickorna från tejpen och stoppa tillbaka dem med de andra tändstickorna i asken, och hoppas att dina deltagare upptäcker ditt meddelande innan de börjat använda stickorna till att göra upp eld med… figur som illustrerar

Dolt/skrivet på tändsticksasken

Det finns tiotals sätt att dölja ett meddelande i en tändsticksask. Det enklaste är att skriva det på undersidan av själva asken, men insidan under stickorna eller på någon annan yta går ju också bra. En särskilt finurlig variant är att göra en falsk botten av likadan kartong i själva asken, där meddelandet står skrivet under.

Skriva på gummisnodd

Ta en bred packgummisnodd, och tänj ut den maximalt runt något platt. Skriv sedan meddelandet med smala bokstäver med en tunnspetsad tuschpenna på gummisnodden. När du sen släpper tillbaka gummisnodden ser meddelandet bara ut som en svart rektangel på gummisnodden… Om man sen använder snodden för at bunta ihop något annat med lite löst så är det upplagt för huvudbry.

Nålsticks-skrift

Ta en text som dina deltagare får, det blir lättare att göra ett bra meddelande om texten är ganska lång.

Sen tar du en nål, och sticker små hål i, över eller under bokstäverna i tur och ordning som du vill ska bli ditt meddelande. För att lösa det hela behöver deltagarna ”bara” upptäcka vad du gjort och hålla upp papperet mot en ljuskälla och läsa bokstäverna med nålsticken. exempel ska visas

På insidan av papperet på en konservburk

Hitta en konservburk där papperet inte är limmat över hela ytan, skär ett snitt uppifrån och ner bredvid stället där papperet är hopfogat på burken. Då kan du rulla av papperet från burken men låta det sitta kvar vid limningen, skriva ditt meddelande och sedan rulla tillbaka papperet och fästa det med lite mer lim så exakt att snittet inte syns!

På en tom trådrulle

Man skriver sitt meddelande antingen direkt på trådrullen, eller på en lapp som man lägger innerst. Sen rullar man på tråd tills det inte syns.

Plugga in i ett vedträ

Det här är elakt, och kräver en del jobb. Men det kan det vara värt. Man tar en pluggborr och ett vedträ och borrar en träplugg och ett passande hål i vedträet. Man lägger in sitt meddelande i hålet, och slår i pluggen. Sen tar man och sågar av vedträet en skiva, så att sågsnittet går över pluggen, och om man är riktigt finurlig ser man till att pluggen är vriden så den följer ådringen i träet. Nästan omöjligt att hitta, och de som en gång blivit lurade och eldat upp sitt meddelande kommer att förvandla all ved de får till splint framöver...

Rebusar

En form av dolt meddelande är ju att fixa till klassiska, finurliga rebusar. Om man vill variera sig är det kul att använda riktiga föremål i stället för bilder!

Det finns massor av varianter för att gömma meddelanden i mat:

I en pappersförpackning

Chokladkakor är det klassiska mediet för det här tricket. Öppna försiktigt, lämna meddelandet på insidan och återslut med lite lim. Kexpaket är också bra!

I en behållare i äppelmos eller liknande

Man behöver en liten vattentät behållare som meddelandet får plats i (känner ni nån kemist eller apotekare fråga om det finns några pyttesmå provrör ni kan få, annars går plastfolie om man är noggrann) Sen är det bara ner med det i äppelmoset och skruva på locket igen...

Inbakat i bröd/bullar

Lägg meddelandet på en lapp i en liten bit aluminiumfolie i degen, och se till att det är väl instoppat i brödet, så det inte bränns vid.

Instoppat i en apelsin

Ta bort ”knoppen” (se till att köpa apelsiner med knoppen kvar), ta en smal syl eller liknande och gör ett hål där knoppen satt. Sedan trycker man in sitt meddelande på en hårt hoprullad papperslapp, och trycker n det sista med en tändsticka. Sedan är det dags att limma fast knoppen igen. Det finns kända fall där deltagare har ätit upp meddelandet!

Instucket i ett kokt ägg

Hur går det till?

Osynlig skrift

Det finns en massa varianter på osynlig skrift, både sådana som går att köpa och sådana som man kan göra själv. De vanligaste hemgjorda varianterna går ut på att man skriver med antingen citronsaft eller mjölk, förslagsvis med en tunn pensel på ett vanligt papper. Man får inte ha för lite ”bläck”, för då syns det oftast väldigt lite när man ska försöka göra texten synlig. Om man har tillgång till salmiak(från apotek), kan man göra en stark salmiaklösning att skriva med, det ger en starkare färg. Man ”framkallar” texten med att värma den. ”Bläcket” bryts ner av värmen och ger en brun färg. Här ska man komma ihåg att det är väldigt enkelt att få en bra synlig text med strykjärn eller i ugn, men ute i skogen över en eld eller tändare är det mycket svårt att få jämn värme utan att sätta eld på papperet. Att använda en fotogenlykta att värma med är nästan omöjligt.

Ett annat sätt är att använda en spetsig bit stearin att skriva med. Om man sedan använder vattenfärg eller en vattenlöslig penna och skriver/målar över papperet kommer meddelandet att gå fram i vitt mot färgen, där den inte kan tränga in i papperet.

Det går också att köpa osynligt bläck som lyser med en viss färg i UV-ljus. Om man har ett äventyr där det finns en karaktär deltagarna kan söka upp som har en ”magisk lampa” eller något annat trick, och kan ha en ”blacklight”-lampa eller sedeltestare dold, kan det bli effektfullt.

Grodmansskrift

Det här är ett sätt att ordna en egen ”vattenstämpel” som bara är synlig om ett papper är blött! Man tar ett vanligt papper och lägger det i vatten ett par minuter, Sedan lägger man det på en slät, glatt yta (botten av en ugnsform av glas är toppen) och skriver eller ritar med att trycka hårt på papperet med ett lagom trubbigt föremål som en tuschpenna med ”locket” kvar, Tricket är at kunna trycka hårt utan att gnida sönder papperet. Då åstadkommer man en förtunning av papperet som syns som mörka streck om bakgrunden är mörk.

Sedan låter man papperet torka, och alla spår försvinner av det man skrivit! Så fort papperet läggs i blöt kommer det man skrivit att synas igen! Vad som hänt är att man pressat ihop fibrerna så att papperet inte kan ta åt sig fukt och svälla upp just där man skrivit, utan är tunnare där när det blir blött.