Facklor

Vill man göra en ceremoni mäktigare finns det knappast en enklare och effektivare hjälp än en tjusig fackla. De finaste facklorna gör man själv.

Törefacklan är den finaste, men tar lite tid att göra och kan inte användas när det är torrt ute eftersom det faller brinnande törestickor från den. Har man bara gott om näver är näverfacklan enklast att tillverka och den brinner också fint, men bara kort tid. Stearinfacklan brinner längst och är tåligast mot omild hantering under transport m.m. Det tar dock lite tid för förberedelserna innan man kan göra facklorna, så gör gärna flera när du ändå är igång. Fotogenfacklan är en mycket enklare variant, men den brinner inte lika länge, och så måste man ha fotogenen med sig när man ska tända den.

Sterinfackla

(Stearin, Enfärgat Bomullstyg, Pinnar)

Riv bomullstyget (t.ex. ett gammalt lakan) i 5-8 cm tjocka remsor. Smält stearinet i ett vattenbad (en pyts med stearin i en större pyts med varmt vatten). Doppa tygremsorna i det smälta stearinet. Linda dem i en klump i ena änden på pinnen. När man virat färdigt bör man helst vrida ur tygklumpen, annars kommer den nämligen att droppa stearin när den brinner. Ställ facklan att svalna.

Fotogenfackla

Gör du precis som stearin-facklan, men skippa stearinet. Linda istället lite ståltråd runt tyget för att det ska hålla ihop. När facklan ska användas dränker du in tyget med fotogen och tänder den. OBS! Det får inte droppa eller rinna fotogen från den så dränk lagom!!!

Törefackla

(Töre, Pinne, Ståltråd och ev. lite näver)

Yxa till stickor av töret. Gör ett kors i ena änden och spräck pinnen i fyra lika stora delar. Stick in töre-stickorna kors och tvärs i den spräckta änden så mycket som ryms. Vira sedan ståltråden om töret och försök "säkra" så att det inte trillar ut. Fyll sedan på med ännu mer töre runt pinnen (lägg det så att det hålls fast av ståltråden). Vill man att facklan ska vara lätt att tända blandar man töret med näver-remsor.

Näverfackla

(Pinne, Näver (rejäla bitar), Ståltråd)

Linda näver runt pinnen och vira lite ståltråd om det för att hålla det på plats.