Äventyrlig mat

Vad är äventyrlig mat? Vårt svar är att det är vilken mat som helst som passar i ditt tema. Om det är ett historiskt tema får man kanske läsa på och försöka hitta rätter som passar med tidsåldern. Är det sagotema sätter bara fantasin gränserna.

Om maten inte är bara för kuls skull, utan faktiskt är en riktig måltid som deltagarna (och funktionärerna) ska stå sig på bör man se till att det är hyfsat lättätet och smakar så att folk äter ordentligt. Har man en medeltidshajk ska det kanske inte vara spaghetti på menyn, men man kanske kan ignorera att potatis inte kom till Europa förrän på 1700-talet... Överlag är det viktigare att maten ser äventyrlig ut än att innehållet nödvändigtvis "stämmer": Hitta på udda sätt att duka, styr ut med rekvisita, färga spagettin (eller potatisen) gröna, döp om falukorven till skivad draksvans, servera grytan i kopparkittel eller urgröpt pumpa.

Att bygga upp en restaurang i äventyret är alltid kul, men kom ihåg att det kräver en hel del resurser, både bakom kulisserna för att laga maten och också i temat, särskilt om det ska vara servering vid bordet.

Några praktiska saker som är viktiga att komma ihåg: