Bygga upp miljöer

Från Äventyr och spänning
Hoppa till: navigering, sök

En äventyrlig miljö kan vara allt från en glänta i skogen till ett inrett rum i ett hus eller ett hörn i scoutlokalen. En miljö kan ju dra hur mycket jobb och rekvisita som helst, om man vill göra det helgjutet. Men vi ska försöka hålla oss till principen att jobba med ganska små medel. Precis som med utklädnader handlar ofta miljöer Vad man vill bygga upp är ju ofta en "scen" att agera på. Det är sällan vi har så mycket tid och resurser att lägga på miljön för våra äventyr. Här är några tips och principer:

  • Ta tillvara det som redan finns! Utomhus kan man få 90% av miljön "gratis" om man bara inte låser sig för hårt vid exakt var man ska vara. En mossig klippskreva kan nästan vara en färdig boning för Trollmor, och i en skumt belyst gränd i staden kan en agenthistoria utspela sig utan vidare effekter.
  • Om man är inomhus kan det krävas lite mer "scenografi". En bra grej är några större neutralt färgade tygstycken som kan sättas upp som avgränsare för miljön, och också täcka saker som inte smälter in i vår tänkta story.
  • Jobba med belysning! Ofta är det mycket lättare att få en bra miljö om det är mörkt runtikring. Då kan man belysa bara det man vill visa, exponera ett ganska litet antal föremål eller saker på ett bra sätt för att ge en viss känsla. Och då kommer deltagarna automatiskt att "fylla i" områden de inte ser bättre än man själv kan bygga.
  • Arbeta med klicheer! Ett par väl placerade , mer eller mindre genuina "orientaliska" föremål och några hastigt uppmålade "kinesiska" skrivtecken på papper på väggen kan räcka för att ge en känsla av en plats i asien.
  • Jobba med flera sinnen! Lukter (rökelse i fallet med det "orientaliska"), och ljud (t.ex. inspelat vågkluck ombord på en "båt") är väldigt användbara medel för att skapa stämning.
  • Försök agera i miljön! Om er miljö ska vara "befolkad" av någon är det ju bra om man använder de möjligheter rekvisitan ger, så det inte blir en "död" kuliss.